28. 2. 2012.

“Majn Kampf” najbolja među najčitanijim knjigama u 2011.

::: BEOGRAD :::
Književniku Svetislavu Basari danas je na svečanosti obeležavanja 180 godina Narodne biblioteke Srbije uručena Nagrada za za najbolju među najčitanijim knjigama u 2011. godini, za naslov “Majn Kampf”.
Basara je, obrativši se prisustnima, rekao da je velika čast po drugi put dobiti nagradu Narodne biblioteke Srbije, a zadovoljstvo je uvećano činjenicom da je dobija na dan kada ova ustanova kulture obeležava 180 godina od osnivanja.
On je dodao da nije verovao kada su mu saopštili da je dobio nagradu.
“U tom romanu ima mnogo gorkih reči o srpskoj istoriji, politici i srpskim političarima, do te mere da mnogo starije i utemeljenije kulture ne bi mogle je podneti kao ‘mejnstrim’ i svakako da ta knjiga ne bi mogla biti nagrađena ni u starijim kulturama”, istakao je Basara.

On je ocenio da nagrada svedoči da se “polje srpske duhovnosti neprestano širi i da je u stanju da apsorbuje i ekstremna i krajnje različita mišljenja, što je optimistično”.

Vršilac dužnosti upravnika Narodne biblioteke Srbije Dejan Ristić je u svojstvu predsedenika žirija za dodelu nagrade obrazložio jednoglasnu odluku, istakavši da “Majn Kampf” nudi oštar i beskompromisan presek društvene stvarnosti, “sliku srpskog fašizma” i njegovu genealogiju od druge polovine 20. veka do danas.

Žiri je primetio da su fenomeni koje Basara svojim romanom zahvata, kao što su pogubna ideologija, opšta korumpiranost, društvena degradiranost, nesposobnost političara, karakteristični za “našu svakodnevnicu”.
(izvor ---Tanjug)

Gabrijel GArsija Markes

::: NOVI BEOGRAD ::

Utorak 28. 2. u 20:00, Studio 26

Hispanoamerička književnost

Gabrijel GArsija Markes

Govore: Silvia Monros Stojaković i Dalibor Soldatić
Ciklus posvećen najvažnijim autorima hispanoameričke književnosti i njihovim novim izdanjima na našem jeziku nastavljamo tribinom o velikanu svetske književnosti 20. veka. Gabrijel Garsija Markes je rođen 1927. godine u kolumbijskoj provincijskom gradiću. Studirao je pravo i radio kao novinar u prestonici Bogoti. Zbog političkih stavova mora da napusti domovinu, pa boravi u Venecueli, Evropi, a potom i Meksiku. Postaje blizak sa Kastrovim režimom, što izaziva kontraverze i donosi mu dugogodišnju zabranu ulaska u SAD. Prvi uspešan roman, Pukovniku nema ko da piše, objavljuje 1961. Remek-delo i svoj najpoznatiji roman, Sto godina samoće, objavljuje 1967. Nakon toga, pre svega preko francuskih prevoda, Evropu i svet zapljuskuje latinoamerički književni talas magijskog realizma. Nobelovu nagradu Markes je primio 1982. godine.

Izložba radova Anđele Mujčić

::: NOVI SAD ::

Likovni salon KCNS, Novi Sad
Četvrtak, 01. Mart 2012. 20:00 — Utorak, 13. Mart 2012. 20:00


Izložba se može pogledati radnim danom od 10.00 do 20.00

Kompleksno umetničko obrazovanje Anđele Mujčić baza je na kojoj se gradilo njeno slikarstvo, po kojem je prepoznatljiva na umetničkoj sceni, u tokovima aktuelne figuracije nove senzibilnosti, nepatvorenog egzistencijalnog unosa.
Intuitivna i radikalna metamorfoza od predloška (stare fotografije) ka slici, uz nalaženje čvrste podloge za rad, interesovanje za materiju, poigravanje formatima, kadrovima i dimenzijama, rezultira sugestivnim slikama-objektima, koje mire prošlo i sadašnje, ličnu i kolektivnu memoriju, nostalgično i subverzivno… Preostaje fragmentarna slika života, koji živimo, doživljavamo.
Precizno izvedeni “portreti”, odvojeni od svega suvišnog pa i fizionomskih detalja i kakvog nametnutog konteksta, često u korelaciji sa drugim figurama, okidači su posmatraču za spontanu reakciju: osmeh, nelagodu, pomisao… Izlazak iz klasičnog formata doveo je do slobodnijeg postavljanja figura i instalacijskog kontrapunkta slike i crteža, koji nas nagoni na pokret i provociranje naznačene perspektive, a pojačava metafizički prizvuk.
Slikarstvo Anđele Mujčić, svesno nepromenjivosti suština ali i nepovratnosti nekih vrednosti, pozicionira se na zategnutom luku od dela modernista preko popmodernista do radova neslućenog izgleda i značenja. Čini se izvesnim da će nas njene slike i ubuduće, posredno ali neumitno, voditi nama samima. (Ljubica Jelisavac – Katić)

Anđela Mujčić – biografija
Rođena 1981. godine u Nišu. Diplomirala slikarstvo na Fakultetu umetnosti u Nišu, u klasi profesora Đura Radonjića 2005. godine. Specijalističke studije završila na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Dragana Jovanovića 2009. godine. Trenutno je na doktorskim studijama na Fakultetu umetnosti u Nišu. Od 2011. godine radi na Fakultetu umetnosti u Zvečanu, kao asistentkinja na predmetu Slikanje.
Grupno izlagala na preko 50 izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovala na 13 likovnih kolonija. Članica ULUS-a od 2010. godine i ArtEQ umetničke grupe. Dobitnica druge nagrade na kreativnom multimedijalnom konkursu „Voyage Bleu“ u Beogradu 2010. godine.
(izvor --- PLAKATT)

27. 2. 2012.

Tunel za vozače i plato za pešake u nastavku Knez Mihailove

(KOMENTARI ČITALACA)
Iv

Ok je ideja da se Knez Mihailova i Kalemegdan spoje u jednu pesacku celinu, kao i Uzun Mirkova,a bilo bi dobro i da se ta pesacka zona prosiri preko Vasine do Trga Republike. Ali ovaj tunel, a narocito OVA FONTANA, PA TO ME STVARNO PLASI
su24
@Iv :
Kada sam video maketu sa podzemnim prolazom za vozila i pesackom zonom sa kompletnim sadrzajem (voda, zelenilo...), doslo mi je (prvi put) zao sto ne zivim u Beogradu. Sve cestitke projektantima. Taj deo Beograda dosta dobro poznajem jer sam svojevremeno svoj vojni rok "odsuzio" u Beogradu.
Moj-Beograd
Sa ovim projektom, sa najavljenim novim izgledom Slavije, sa Mostom preko Ade, sa lepo uredjenim Bulevarom, sa projektom za metro, ovaj grad postaje onakav kakvim sam ga zamisljala. Rodjena sam u ovom gradu, volim ga i smatram svojom kucom, svaki cosak mi je drag i oduvek sam zamisljala kako bi bilo dodatno ga urediti. Ponosna sam na moj Beograd i na to sto postaje prava metropola!!!
Krnjaca
Moju kuću je sagradio legalno moj otac na placu kupljenom od opštine 1960. u Partizanskom bloku u Krnjači. Preko puta mene je državno obdanište u koje sam nekad išla ja, pa moja deca. Je li i ono ilegalno? 52 godine plaćamo poreze i doprinose Beogradu i Paliluli, i još bar 3 - 4 puta godišnje plaćamo cisternu, pa nema potrebe da nam vi plaćate bilo šta. Valjda smo za pola veka isplatili i tu kanalizaciju.
Ljubav-je-lepa-sve-do-zore
@Moj-Beograd :
Ako volite svako cose Beograda, u tom slucaju nema potrebe za dodatnim uredjenjem. Ali, predpostavljam da se ipak niste dovoljno konkretno izrazili. Iako nisam u Beogradu rodjen, imao sam prilike da u njemu zivim oko godinu dana, ne bih se slozio s Vama. Vi znate da je "lepota" subjektivna. Da nije bilo snazne radoznalosti da upoznam "svaki cosak" to jest "periferiju Beograda, ne prigradska naselja vec delove Beograda koji su nesto dalje od bulevara, nesto dalje od centra, ja bi i dan danas voleo Beograd jer bi za mene Beograd bio Beograd tj. Stari Grad i Slavija. Preporucio bih Vam da iskoriste mogucnost GSP-a; provozajte se prevozom do zadnjih stanica. Nadam se da ce te steci objektivniju sliku nama voljenog Beograda. Na kraju krajeva, jedan grad ne cini samo arhitektura vec i kultura njegovih stanovnika. Nivo kulure koji stanovnici Beograda imaju mozete isto pogledati kako u centru tako i daleko van njega. Narocito u saobracaju, ako razumete sta hocu reci.
extra
Wow ! E samo još ovo da doživim, pa mogu i da umrem (od sreće, naravno) . Verotno će projekat da finansiraju tako što će da uvedu najnajnovije gradske takse i zatvore i ono malo firmi i prodavnica koje su ostale. Ostaće samo Zira, Nike, banke i fontane. Ma, fenomenalno
AAAA
Hej, a sta kazete da malo skoknete do Medakovica 3, zavrsite prilazni put vrticu i ocistite djubre, i rastinje na potpornim zidovima, sredite ruglo od pijace i poslednje stanice 29, popravite parkice? P.S. Zvali smo i policiju i vatrogasce kada su huligani divljali po decijim parkicima, niko nije dosao. Slobodno nam posaljite i par komunalnih policijaca, jer ovde su vecinom fini ljudi koji zele da uzivaju u zelenilu Medaka, a ne mogu od manjine kojoj niko nece da stane put. Ako to uradite imate moj glas.
Beogradski-fantom
Dobro da je neko krenuo da razmišlja na ovaj način, tj. da postoje još neka rešenja osim podzemnih prolaza za pešake. Ova ideja bi mogla biti primenjena na mnogo složenijoj lokaciji, na Slaviji, za koju je nedavno izbačen render sa predviđenim podzemnim prolazima. Umesto tog rešenja na Slaviji bi mogao da se napravi plato, a ispod njega podvuče saobraćaj. Iskoristila bi se prilika da Beograd dobije još jedan pravi trg namenjen pešacima, a ne vozilima.
Medonja
Za ovu siromasnu Srbiju mislim da bi realnije resenje bila izgradnja pasarele za pesake i to od zgrade Likovne Akademije sa prilazom za Biblioteku grada i koja bi se spustala ka Kalemegdanu i spomeniku zahvalnosti Francuskoj i prilazu ka tramvajskom stajalistu. Time vi se spojila Knez Mihajlova sa Kalemegdanom ustedelo dosta novca a saobracaj bi nesmetano funkcionisao.
branko
Treba pod hitno da se donese Zakon koji će zabraniti izradu novih projekata dok se ne završe započeti. Na slici se lepo vidi, da će se napraviti neki tunel, sa kaskadnom fontanom, a rupa u Rajićevoj će da ostane večno, kao što je slučaj sa rupom na Slaviji. Planovi detaljne regulacije Kosančićevog venca, koje sam imao prilike da vidim (beton hala, deo između Pariske, Karađorđeve i Velikih stepenica, sada i ovaj sa tunelom, a da ne zaboravim na tržni centar u Rajićevoj), odnose se na izgradnju NOVIH građevina, koje ne priliče ambijentu Kosančićevog venca, odnosno više bi odgovarale da se nalaze na Novom Beogradu. Koliko sam uspeo da shvatim gradske vlasti nemaju nameru da zaštite i očuvaju STARE građevine i ambijent Kosančićevog venca (godinama se ne ulaže u obnovu starog jezgra), već im je rentabilnije da puste da se sve sruši samo od sebe, da bi imali opravdanje da grade ovakve skalamerije tamo gde im nije mesto.
Maja
E bas su promucurne te arhitekte i urbanisti. A sta ce biti sa onim ispod? Zar su ljudi zaboravili da kada je kopano za sine da je ispod pronadjen nastavak kalemegdana? To je dakle na nekih 1m ispod sina na semaforu! Da li je moguce da ce to samo da prekopaju i da uniste??? Strasno!!!
I-tako
Prolaz treba, ali ova fontana je bahanalija. Sigurno se za te pare moze nesto uraditi na nekom drugom mestu. Drugo, sta vredi fontana, kada se fasade raspadaju po gradu, svuda su okacene klime i svako menja prozore kako stigne. Ne postoji nikakva organizovana ponuda turistima, a kakva bi mogla i trebala da postoji po ugledu na Berlin (koji je takodje puno stradao u ratu).
Boureque
Zanimljivo i poučno. Zanimljivo je šta je sve neko u stanju da smisli od pusta vremena, a poučno je kako gradske vlaste rade za dobrobit SVIH Beograđana. Zašto bi se, recimo, pravila kanalizacija u Krnjači, ili na Zvezdari, četiri kilometra od najstrožeg centra, kad može da se pravi tunel umesto semafora?
Ujed-pcele
Pa zar nije logicno napraviti nadvoznjak sa pokretnim stepenicama i liftovima za invalide, sa providnim zidovima i tako sa malo novca, bez objektivno ozbiljne rekonstrukcije citavog prilaza sa obe strane resiti problem. Ovo moze samo u Srbiji. Nema para za narodne kuhinje, ali zato niko ne razmislja o jeftinim i efikasnim resenjima. Izgleda da skupa resenja donose vece provizije i otvaraju sansu za dobru korupciju.
mislim-stvarno
Genijalno. Kopaju ovoliki tunel, a opet će tramvaji da idu iznad tunela... Ne shvatam poentu. A tek ovaj kič od fontane, rekla bih da su ovo radili isti genijalci koji su radili onaj muslimanski kič na Tašmajdanu. Sramota za struku.
(izvor --- BLIC)

23. 2. 2012.

Preminuo pesnik Ivan Gađanski

::: BEOGRAD :::
Istaknuti umetnik Ivan Gađanski preminuo je u Beogradu 23. februara u 75. godini. Bio je retko markantna figura srpskog pesništva. Objavio je više knjiga poezije, eseja i prevoda s nemačkog, engleskog i grčkog.
Rođen je 8. aprila 1937. godine u banatskom mestu Jaša Tomić. Diplomirao je na grupi za klasične nauke Filozofskog fakulteta u Beogradu, a specijalističke studije je završio na Kolumbiji.
Naso Vajena, vodeći grčki kritičar i istaknuti evropski intelektualac, u besedi povodom prijema Ivana Gađanskog u najugledniju grčku kulturnu instituciju „Parnas“ rekao je: „Gađanski je jedan od najznačajnijih pesnika danas. On je vrsta pesnika retka u naše vreme, koji sažima specifičnosti različitih pesnika u čudesnu i harmoničnu sintezu. Čovek sela ali i čovek grada, Srbin ali i Balkanac, Balkanac ali istovremeno i Evropljanin, Evropljanin ali i građanin sveta.
To je idealan tip zato što je harmoničan amalgam navedenih karakteristika, amalgam natopljen potpuno osećanjem istorije.“
Mnogi domaći i strani kritičari istakli su pohvale ovom pesniku (Vasko Popa, Ivan V. Lalić, Aleksandar Petrov, Ivan Šop, Jovica Aćin, Sveta Lukić, Veno Taufer, Čarls Simić, Ričard Berns...).
Ivan Gađanski je dobitnik i Zmajeve nagrade za poeziju, nagrade „Laza Kostić“, nagrade za životno delo „Pavle Marković Adamov“ i drugih. Zastupljen je u Markizovim izdanjima „Ko je ko u svetu“ i „Ko je ko u svetu umetnosti“. Godine 1997. Američki biografski institut ga je izabrao je za „Čoveka godine“.
Gađanski je bio član Međunarodnog PEN-a, Matice srpske, Književnog društva „Parnas“ u Atini, Društva za antičke studije Srbije, Udruženja književnika Srbije...
Bio je oženjen Ksenijom Maricki Gađanski, stručnjakom za klasične jezike i nauke i univerzitetskim profesorom. Vreme sahrane Ivana Gađanskog biće saopšteno.

(izvor --- BLIC)

MC: Ceca

Ceca je izašla danas,
nije ona nigde ni bila,
u svojoj vili sa
čarobnom alkom
u svome dvorcu uz
slatko i nakit.

A mi,
mi smo čekali na ulici
mi smo cekali
puni strepnje i radosti
zbog nje.

Kad je Ceca
izašla danas
i mahnula gomili rukom
kao da je sunce
obasjalo niznje
povijene pred
zivotom i mukom

sve novine i TV
ekrani
voditeljke,
kadifa i svila
uzdrhtase od velike
price
"Kazi nam Ceco,
gde si bila?"

a mi,
mi smo cekali na ulici
mi smo cekali
puni strepnje i radosti,
zbog nje.

i sve su devojcice kod nas Cece
i svi su dečaci kod nas Arkani.

(izvor --- BUNDOLO)

Poezin Special - promocija knjige "Zlatni metak"

::: BEOGRAD :::
Promocija knjige "Zlatni metak" spisateljice Dragoslave Barzut održaće se u zgradi Bigza u džez klubu Čekaonica, 24. februara, petak od 19h.
Njenu knjigu predstaviće Jelena Nidžović.
Specijalni gost je kantautor iz Novog Sada, Milan Kerezović Keckec.
Posle promocije sledi najbolji jazz kvintet Čekaonice: Max Kochetov saksofon, Vlada Krnetić truba, Uroš Stamenković bubnjevi, Veljko Vujčić klavir i Kiki kontrabas.
Dragoslava Barzut, kritičarka, novinarka, blogerka i pesnikinja. Rođena je 1984. u Somboru. Diplomirala je komparativnu književnost u Novom Sadu gde je delovala u okviru Centra za novu književnost "Neolit". Objavljuje književnu kritiku i poeziju. Njen esej "Recepcija poezije Rastka Petrovića" u zbirci 'Otkrovenje' u 21. veku" osvojio je drugu nagradu za esej na konkursu "Ulaznica" 2009. godine. Njena knjiga "Zlatni metak" osvojila je nagradu "Đura Đukanov". Poznata kao odlična spisateljica i zanimljiva performerka.

Vidimo se u BIGZU u džez klubu Čekaonica!

21. 2. 2012.

Predstavljamo Vam POEZIN NA DVA SPRATA

::: BEOGRAD :::
Kako nam dolazi lepše vreme, i nova, prolećna sezona Poezina, odlučili smo da malo apgrejdujemo Poezin, odnosno da ga podignemo malo više - na drugi sprat.
Od 10-og marta 2012 godine, lokacija održavanja Poetskog klabinga se pomera u klub "Drugi sprat" koji se nalazi na drugom spratu TC Staklenac na Trgu Republike.
Ovako će Poezin postati pristupačniji. Počinjaće u malo ranijim večernjim satima, što će odgovarati našim mladim snagama da na vreme stignu kući.
Takodje, posle čitanja poezije, repovanja, slemovanja ili kako god želite da nazovete vaše stvaralaštvo, kao i do sad, biće organizovane svirke.
Ono što daje poseban ’šmek’ "Poezinu Na Dva Sprata" je to što ovaj klubić ima pogled na Trg, Konja, tj. na sam centar grada. Lepo je ušuškan, cene pića su ispod proseka za centar grada i nosi duh Akademije, gde je Poezin i započeo svoj put.
Sa ove lokacije kreću svi noćni i dnevni prevozi, tako da ukoliko ne odete odmah posle nastupa, nego nastavite da se družite sa nama i na žurkici koja sledi posle, iza ćoška imate stanicu sa koje može da vas poveze do kuće prevoz koji vam odgovara.
Ali to nije sve!
Započinjanjem nove sezone Poezina u klubu Drugi sprat u Staklencu, odlučili smo da osvežimo poetsku scenu novom voditeljkom Poezina koja će birati učesnike i učesnice programa a radiće i na poboljšanju koncepta klabinga.
Predstavljamo vam Dragoslavu Barzut, kritičarku, novinarku, blogerku i pesnikinju. Rođena je 1984. u Somboru. Diplomirala je komparativnu književnost u Novom Sadu gde je delovala u okviru Centra za novu književnost "Neolit". Objavljuje književnu kritiku i poeziju. Njen esej "Recepcija poezije Rastka Petrovića u zbirci "Otkrovenje u 21. veku" osvojio je drugu nagradu za esej na konkursu "Ulaznica" 2009. Njena knjiga "Zlatni metak", osvojila je nagradu "Đura Đukanov". Poznata kao odlična spisateljica i odlična performerka, predstavljaće na pravi način Poezin scenu u narednoj sezoni poetskih klabinga.
S obzirom da smo ulepšali Poezin i novim mestom dešavanja i novom voditeljkom, ne prihvatamo više izgovore. Skupi hrabrost i poleti na Drugi sprat!


(PR menadžerka Poezina - Jovana Baćanović)
www.poezin.net

Šta radiš subotom uveče?!

(Jedan/izvestan pogled u BOLOGOSFERU)

Subotom uveče sedim za računarom, i znam da grešim.
Ne samo da je subota već je i kraj decembra. Sve zanimljive veb-lokacije na Netu sam obišao, i ništa zanimljivo nisam našao.
Ostaje mi samo Facebook. Plavi Facebook. NIje da na njemu nemam prijatelja: trista pedeset i jednog trenutno.
Od njih su dvadeset i troje onlajn. Ne zanimaju me... Ne otvaram da pogledam ko su i da ih, eventualno, startujem za čet.
Otići ću na Gmail: možda je pristiglo neko pismo. Ne, nije.
I evo me ponovo u blog-svetu!
Ponovo...

20. 2. 2012.

Reditelj Srđan Dragojević: Trebalo bi da nas više ljute banditske marže, nego film Andželine Žoli

(KOMENTARI ČITALACA)

Spike
Odakle to da "ljutnja" na Anđelinin film iskljucuje ljutnju na banditske marze? I jedno i drugo smeta - samo ne udaraju na iste stvari...
A posebno smetaju relativizeri stete kao Vi, Dragojevicu.

Nizina
Pa to i zele da zamazu oci ljudima sa "aferema", ko je koga smuvao, koje sta rekao u filmu, a film niko nije gledao a ljudi gladuju, nezaposlenost raste...


DJOKA
Za vreme vladavine S.Milosevica nesto nisi spominjao nikakve "bandite"?!!!
Jesu "banditske" marze, vec 20 i kusur godina!!! Boga mi, popustio ovaj mraz pa se jezik razvezao?!!!

DO-DES-KA-DEN
Немам посебно мишљење о Драгојевићу, али је јако битно да и он, ма из којих разлога ово рекао, као и многи други који имају приступ у медије, почне да освешћује овај залуђени народ да је најбитније како се живи и како одгајамо нашу децу! Зато је ова његова мисао да треба више да се заузмемо да нас багра "легално" не пљачка, него да тупимо зубе (ко има) и бијемо тастатуру око филма неке холивудске фрцафољке! Постали смо парије чак и на Балкану на коме смо до пре двадесетак година били можда и први!! А онда су којекакви вождови и буљукбаше почели да нас убеђују како смо ми народ најстарији и како је нама Бог доделио небеску мисију, све нам дижући репиће, е да би нам белосветске протуве лакше завукле, а они усмеравајући наше погледе у небо неприметно завлачили руке у већ бушне џепове!! Крајње је време да почнемо да размишљамо "као сав нормалан свет"! Живео сам у Канади и схватио да њих једино од "светских питања" интересује да ли ће Канада да буде светски првак у хокеју!! Од политике само их занима ко МОЖЕ (не ко обећава) да омогући боље животне услове!! Манимо се да решавамо проблеме о којима се чак ни Путин и Обама не питају, мислимо о бољој храни за децу, бољој здравственој заштити, смањењу криминала, о стварима које чине СТВАРНИ живот!!

marko
Nije bitno da li ga neko voli ili ne, covek je u pravu. Ovo je cisto zamajavanje raje sa glupim i nebitnim vestima koje ce okupirati nase isprane mozgove da zaboravimo da smo gladni, da svakog danas na stotine ljudi ostaje bez posla, da se zatvaraju fabrike, firme, da nas politicari kradu, da nas tajkuni peljese. Da nam je deo teritorije pod okupaciom koja se nista ne razlikuje od one u drugom ratu. Ali mi brinemo o nekom filmu ili sta rade odrasli ljudi medju sobom, zanimljivo, a kome to realno pogoduje.


Pametnjakovic
Meni je ovaj tip bio jako antipatican, posebno jer sam cuo razne stvari o filmu Parada pre nego sto sam ga video, i nazalost tim stvarima (koje su plasirale dezurne patriote, "rodoljubive" organizacije o ostali...) poverovao. Onda sam pogledao film, i zanemeo. Koliko humora... koliko pozitivnosti. Izvanredna komedija. Cela bioskopska sala se smejala dosetkama Hristine Popovic, i forama kojima se gadjaju npr. Albanci i Bosanci, ili Srbi i Hrvati. Osetila se ogromna kolicina pozitivne energije, i videlo se da film nije uradjen zbrda-zdola, vec da je u to ulozeno poprilicno svega... i resursa, i video estetike ali i autenticnosti price i predrasuda sa kojima se suocavaju LBGT ljudi. Sto se Andje tice, film sam uspeo da vidim, i sve sto o njemu imam da kazem je - u Srbiji je potpuno pogresno dozivljen, jer tema ni poruka nisu Srbi!Poruka je da kad se desava kriza negde u svetu, medjunarodna zajednica treba da intervenise i spreci eventualne zlocine. That's it. Rat u Jugi je uzet kao primer jer, da su se UN setile da intervenisu ranije i ostrije, do Srebrenice i ostalih ratnih zlocina verovatno ne bi doslo.
Kapiram i da bi internet-kriticari najvise voleli da su u filmu zlocini prikazani pola-pola... ali zlocini u BiH se nisu desavali u toj razmeri, izginulo je mnogo vise Bosnjaka, i mislim da mi Srbi, koji smo kroz istoriju mnogo ginuli, to treba da postujemo a ne da negiramo.

nevisrokistar
Филм "Парада" је најгори Срђанов филм, и то му је свако рекао. Друго, много овај прича о социјалним неправдама.. Снимај човече филмове а не да нам држиш предавања из области у којима си потпуно некомпентентан. Високе марже, ко да ми не знамо да су високе.. Анђелинин филм је само завршна клапа Југословенске Смрти, јер су коначно сви схватили како на тај историјски догађај гледа и Америка, и Немачка, и познати и непознати, а ето и лепа Анђелина Џоли.
Ето, зато смо љути и није нам више ни стало до нижих маржа у овој несрећној држави овог несрећног народа...

AlanShore
Mi Srbi imamo dvostruke standarde. Volimo da pričamo o svojim žrtvama na sva zvona (mada one koji kalkulišu hladnokrivno "našim" i "njihovim" žrtvama zapravo boli uvo i za žrtve i za patnju), što je okej, ali i da negiramo sve moguće druge žrtve, i ljutimo se kada nam to neko prebaci. Znači, naša osnovna boljka je što nam je prva prizma identifikacije - nacionalni identitet. Ne lične osobine, dobrota, obrazovanje... nego nacionalnost. I onda kad neko kaže "Srbi su učinili to i to" svi to odmah doživljavamo kao smrtnu uvredu, kao da smo mi lično to učinili. Kad meni prijatelji iz inostranstva spomenu Mladića ili Karadžića (inače čovek pre neki dan pred sudom priznao Srebrenicu) i njihove zločine, ja se ne osećam uvređenim. Ja nisam oni. Oni nisu ja. Ista stvar je i sa Anđinim filmom... Anđa ne priča o meni, o vama koji ovo čitate, Anđa priča o nekim psihopatama (kojih ima u svakom narodu pa i u našem), koji su, vođeni etno-genetskim sumanutim argumentima, lišavali druge ljude života na bazi toga što nisu Srbi. Na takve otpada minimalan postotak našeg naroda, ali ih je bilo. I sve što smo mi trebali da uradimo povodom ovog filma je da pokažemo svetu na kulturan i kreativan način da smo se od takvih ogradili, da se ne identifikujemo sa njima i njihovim delima.
Ali naša uvređenost i ostrašćenost šalje sasvim suprotnu poruku svetu, koja urušava ionako lošu sliku o Srbiji.

Oks
Gospodin Dragojevic je u pravu, trebalo bi mozda pre da brinu nego da ljute(emocija kao emocija) kako ih naziva banditske marze. Mozda bismo i smislili nacin da sebi zivot ucinimo boljim. Medjutim, gospodin Dragojevic vise od vecine citalaca zna sta je propaganda i kakva je moc medija. Naravno, njemu je prioritet sada reklama filma. Andjelina Dz. je to maestralno uradila sa svojim filmom, ali opet u kome to ratu neko ne izvuce profit? Sigurno da nije mnogo razmisljala o Balkanu i on svakako nije predmet njenog dubljeg interesovanja koliko mozda poslednja Gucijeva kolekcija prolece/leto. Da u pravu je - prepoznati vaznu stvar i njome se pozabaviti, obicne trivijalnosti tipa A.Zoli i njenog filma ignorisati ako ne ugrozavaju.

Stevan-Sumadinac
Hvala bogu jedan pametan covek!!! Ne bi napravio onoliko dobrih filmova da ne poima dobro sustinu stvari, a to je da je ova prica oko Andjeline i njenog filma servirana preko medija i narucena od strane politicara, narod se bavi nekim glupim filmom (kao da posle njega ova zemlja vise nece postojati) i podizu se tenzije, umesto da razmisljamo zasto nam je ,, hleb sve skuplji'' i zasto nam je kesa svakog dana sve manja... Andjelinin film je obicna glupost u odnosu na to kakve probleme ovaj narod i Srbija imaju!

alek
u pravu je covek. Nazalost, niko nece da prihvati da je nasamaren od strane politicara i tajkuna, istina boli. A boli i ovaj Andjelinin film jer duboko u sebi znamo da je istinit. Zivimo u najgorem trenutku za srpski narod, gorem od svetskih ratova. Tamo smo umirali casno i dostojanstveno a sada nam krv sisaju i nasu decu izgladnjuju dragi politicari.
Fuj

(izvor -- -BLIC)

KLINCI, EROS, MORE, GRČKA - Utorak, 21. februar u 20h

::: NOVI BEOGRAD :::
Utorak 21. 2. u 20:00, Studio 26

Savremena svetska proza

ANTOLOGIJE: KLINCI, EROS, MORE, GRČKA

Govore: Ljubica Arsić, Dejan Mihailović, Milovan Marčetić i Dejan Stojiljković

Književnica Ljubica Arsić priredila je nekoliko atraktivnih antologijskih izbora savremene svetske priče: Klinci od dva metra – priče o odrastanju (Hemingvej, Bucati, Ljosa, Nabokov, Outs, Furnel, Saramago, Ginckaj, Atvud, Apdajk, Babelj, Benedeti, Trevor, Smit, Kortasar, Marber, Paćeko...), Ostrvo na dva mora – priče o moru (Moravija, Vilijams, Bucati, Singer, Tomas, Le Klezio, Kalvino, Bunjin, Selindžer, Gombrovič, Kortasar, Džubran, Borhes, Tabuki, Saramago...) i Divlji Eros – erotske priče (Gras, Kundera, Mekjuan, Jerofejev, Bukovski, Valzer, Sorokin, Singer, Nabokov, Apdajk...). Ediciju upotpunjuje antologija Ovako je počelo, koja donosi priče savremenih srpskih pisaca o Grčkoj (Pištalo, Basara, David, Ognjenović, Petrović, Kecmanović, Pantić, Albahari, Lengold, Marojević, Žurić...).

Slobodan Tišma sutra u KC Gradu

::BEOGRAD :::
Gradska knjižnica
21.februar u 20h

Gost: Slobodan Tišma
Moderatorka: Tijana Spasić

U romanu "Bernardijeva soba" Slobodana Tišme, za koji je autor dobio Ninovu nagradu za 2011. godinu - uprkos kontroverzama i nekim lošim odlukama žirija i dalje najuticajniju književnu nagradu u Srbiji - pripoveda se o novosadskom autsajderu i lokalnom čudaku Pišti Petroviću. Priča se plete oko nekoliko glavnih lajtmotiva: dnevnih rituala i opsesija glavnog junaka, njegovog u najmanju ruku neobičnog odnosa prema poznanicima i najbližoj porodici, kao i prema jedinom nasledstvu - sobnoj garnituri korčulanskog arhitekte Bernarda Bernardija.
Budući da je Tišma poznat i kao frontmen i tekstopisac izuzetno cenjenih novotalasnih art rok bendova Luna i La Strada, promocija u KC Gradu biće prilika i za ponovno preslušavanje muzičkog opusa našeg gosta.
Slobodan Tišma rođen je 1946. godine u Staroj Pazovi, a živi u Novom Sadu. Književnošću i muzikom počeo je da se bavi šezdesetih godina, u okviru novosadske "Tribine mladih". Sedamdesetih je bio aktivan i na umetničkoj sceni - kao član konceptualne grupe E–Kôd izlagao je u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Početkom osamdesetih osnovao je bend Luna, koji je svoj jedini album, "Nestvarne stvari" objavio 1984. Pošto se grupa raspala, Tišma osniva La Stradu, koja objavljuje istoimeni album 1987. Kad se dve godine kasnije i ona rasformirala, povukao se iz muzike, izuzev kratkog okupljanja benda Luna zbog nastupa na Exitu 2004.

Iako je na književnoj sceni prisutan još od šezdesetih, svoju prvu knjigu - zbirku poezije "Manirizmi", Tišma objavljuje tek 1995. Usledila je još jedna pesnička zbirka, "Vrt kao to" (Ruža lutanja, 1997), a zatim i romani "Urvidek" (Narodna knjiga, 2005, Nagrada "Stevan Sremac"), "Quattro stagioni" (Laguna, 2009, Nagrada "Biljana Jovanović") i "Bernardijeva soba" (Kulturni centar Novog Sada, 2011, Ninova nagrada). Prevođen je na makedonski i italijanski jezik.

Ko su novi srpski klasici(?!)

::: BEOGRAD :::

Pod naslovom "KO su novi srpski klasici" beogradski pisac i književni kritičar Vasa Pavković je objavio prikaz novog broja časopisa PRIČA koji uređuje Slavoljub Marković
LINK:

NEDELjNI REPERTOAR USTANOVE KULTURE "VUK KARADŽIĆ"

20.02. - 27. 02. 2012.
21. 02., UTORAK, 20č, SCENA "KULT"
VIŠE SREĆE OVAJ PUT
Junaci ove priče su naše komšije, Beograđani, koje viđamo svako jutro kako slepi od nezadovoljstva, nervoze i umora sumanuto jure ka nekom svom cilju. Nakon jutarnjeg buđenja, oni staju na traku za trčanje, u nadi da će biti uspešni, iako nisu sigurni šta se zapravo znači reč „USPEH“... Adaptacija i režija: Tatjana Kecman, uloge: Tatjana Kecman, Boris Radmilović, Nataša Balog.
Cena karte: 420,00 DIN



23. 02. ČETVRTAK, 20č, SCENA "KULT"
BUNAR

"BUNAR" je priča o malom mestu u Bosni, o jednoj porodici i problemima svakodnevnog života sa kojima se stanovnici tog mesta susreću godinama posle rata. Glavni zaplet događa se kada stigne ponuda za izgradnju vodovoda u mestu. Odbijanjem takve ponude gubi se mnogo,ali većina stanovnika nije spremna da prihvati novine. U raspravama da li bunare treba prodati u zamenu za vodovod, na površinu izbijaju mnoge predrasude...Pisac: Radmila Smiljanić, reditelj: Egon Savin, scenograf: Darko Nedeljković, kostimograf: Zagorka Stojanović, kompozitor: Nikola Čuturilo, lektor: Ljiljana Mrkić, inspicijent i sufler: Dušan Pavlović,organizator: Ana Ćurčin, uloge: Radmila Živković, Mariana Aranđelović, Jova Maksić, Ivana Šćepanović,Novak Bilbija.
Cena karte: 1.200,00 DIN

VIŠE O PREDSTAVI
REZERVIŠITE SVOJU ULAZNICU!


25. 02. SUBOTA, 20č, SCENA "ALEKSANDAR POPOVIĆ"
ARSENIK I STARE ČIPKE

„Arsenik i stare čipke”, najpopularnija i najizvođenija crnohumorna komedijaameričkog pisca Džozefa Keserlinga doživljava svoju teatarsku adaptaciju na velikoj sceni UK „Vuk Karadžić” u režiji Stefana Sablića. Uzbudljiva trilerska priča plete se oko pozorišnog kritičara Mortimera Brustera (Nikola Vujović) i njegove dve “divne” tetke dobročiniteljke, koje tumače Jelisaveta Seka Sablić i Gorica Popović, a za koje se ispostavlja da ubijaju ljude iz plemenitih motiva (kako bi ih spasle muka ovoga sveta) trujući ih kupinovim vinom. U predstavi igraju još i Mladen Andrejević, Boris Milivojević, Nebojša Milovanović i Bane Zeremski. Režija: Stefan Sablić, igraju: Nebojša Ljubišić, Tamara Dragičević, Tanja Pjevac, Jelisaveta Seka Sablić, Marko Nikolić
Cena karte: 600,00 DIN



25. 02., SUBOTA, 20č, SCENA "KULT"
GOSPODIN FOKA

Reč je o priči iz podstanarskih stanova, priči o dvoje mladih ljudi (Paulina Manov i Danijel Sič) i o njihovoj usamljenosti. Reč je o priči koja bi mogla biti ljubavna. Glavni junak je mlad čovek koji, posle svega što se događalo u ovoj zemlji, oseća pustoš u sebi i nesposobnost da prihvati plamičak nade, da će mu srce ponovo oživeti. Režija: Ninoslav Šćepanović, uloge: Paulina Manov, Danijel Sič, Bora Nenić
Cena karte: 360,00 DIN


26. 02., SUBOTA, 20č, SCENA "ALEKSANDAR POPOVIĆ"
JELISAVETINI LJUBAVNI JADI ZBOG MOLERA

U adaptiranoj verziji teksta upoznajemo Jelisavetu, Milovana, Velinku i Zoru, komšije u malom periferijskom naselju,smeštene u vreme koje može biti iza i ispred nas. Jelisaveta, nežna duša koja sanja o cveću i moru, zatvorena u periferijski kućerak s pogledom na zid, iznenada se zaljubljuje u molera Milovana koji joj ljubav uzvraća. Uz Velinku i Zoru, Jelisavetine budalaste komšinice koje je špijuniraju, tračare i iskorišćavaju, pratimo prvu godinu bračnog života Jelisavete i molera Milovana... Tekst: Milan Jelić, režija i adaptacija: Dara De Luka, scena i kostim: Igor Vasiljev, JELISAVETA: Irena Mičijević, MILOVAN: Bojan Žirović, VELINKA: Tatjana Kecman, ZORA: Nađa Sekulić
Cena karte: 600,00 DIN

14. 2. 2012.

Boris Tadić pokrovitelj jubilarnog 40. Festa

(KOMENTARI ČITALACA)

nezadovoljan
Al će da padne zviždanje.

lara
Koliko noaporan covek... Bolje nek se zauzme za ono sto mu je profesorka rekla, a ne da izigrava devojku za sve. Siti, piti i francuski govoriti...sve razume...


beli-listic
Obratite paznju na rozikastu pozadinu fotke. Svaka cast kako sve stize,sem da primi prof Golubovic.

Upitnik
Šta sada znači to kada kažete da će Boris Tadić biti pokrovitelj FEST-a.
I koliko zapravo košta održavanje FEST-a kada je je predsednik Srbije u mogućnosti da ga finansijski podrži ?


Cane
Odakle?kao nosilac javne funkcije,neposredno izabran od strane naroda, duzan je da kaze odakle ce finansirati jubilarni nam fest. od svoje ppredsednicke plate? ili su ustekali od predvidjenih para za reprezentaciju? ili ce platiti njegovi savetnici?

(izvor --- BLIC)

Počeo referendum na severu Kosova

(KOMENTARI ČITALACA)

svetlana-balaban

po hleb se ne moze po ovom vremenu a na referendum, KOJI NISHTA DOBRO NE DONOSI, se MORA...slobodna volja kosovskih funkcionera i gradjana koji moraju da slushaju...


lily
@svetlana-balaban :
Svetlana-balaban: kada je trebalo da izađu na barikade onda je bilo dobro i tada su slušali Vaše gazde, a sada kada treba da reše konačno pitanje opstanka nije dobro jer slušaju samo sebe. A za hleb ne brinete Vi, sami se snalaze. Vi bi trebalo da uzmete lopate i očistite malo taj Beograd

Mirjana-
@svetlana-balaban :
A sta lose donosi? Ume li iko od vas da objasni zasto je ovo lose ? Da nasa vlast, i Borko Stefanovic nisu precutkivali sta su se dogovorili sa Tacijem, da nisu sve oznacavali kao drzavnu tajnu, ne bi do ovoga ni doslo. Mi znaci nemamo prava da znamo sta su oni dogovorili, zasto ?

samo-hrabro
Srbi sa severa KiM samo koriste svoja prava. Po svim evropskim ustavima (pa i našem) svaka opština ima pravo na referendum. A referendum je oblik najdemokratskijeg odlučivanja. Nažalost država im je okrenula leđa pa su prepušteni sami sebi. Srećno braćo, šta god da odlučite ja vas podržavam!

fegro
Nadam se da ce Srbi ovaj put biti jedinstveni i slozni, i da ce odgovor na ovo pitanje biti: NE, NE i NE! Nece to puno vredeti, znaju to i oni sami, ali ce bar pokazati jedinstvo i sta misle o tzv drzavi Kosovo i njihovim institucijama. Beograd jos jednom razocarao, nije prvi put u svakom slucaju, mislim da je ovo jedinstveni primer u svetu kako jedna drzava ne bi trebala da se ophodi prema svom narodu kao sto to radi Beograd, na kraju ce imati i sta da nauce od nas, kakve li ironije.

Lala-iz-Banata
Ništa meni ovde nije jasno. Čemu referendum? Jel se oni to žale na Srbiju, koja izdvaja gomilu novca za sever Kosova, a oni se pritom grebu i o kosovske institucije i o međunarodnu zajednicu? Ili je to možda želja da se integrišu sa ostatkom Kosova, po onoj staroj "Ako ih ne možeš pobediti, pridruži im se"? Ako mene pitate, dole caruje bezakonje, Srbiji oni služe samo za potkusurivanje, a mi sve to debelo plaćamo! Sa druge strane, loša su iskustva sa Albancima, ni oni nisu ništa bolji. Neka ipak oni sami odluče. Ali u Srbiji nikad nisi siguran šta je namešteno, a šta zaista demokratski.


(izvor --- BLIC, BG)

13. 2. 2012.

VRAČAR ROCKS! - Repetitor, Threesome i Kriške - Petak, 17.02.2012.


 
Treće veče festivala Vračar Rocks! u Božidarac donosi zvučni udar iz zgrade BIGZa, nastupe tri beogradska benda, Repetitor, Threesome i Kriške. Osnovani 2006. (Repetitor) i 2009. (Threesome i Kriške), ova tri benda su predstavnici tzv. BIGZ scene; šarenolike grupe mladih beogradskih rock bendova različitih podžanrovskih usmerenja, koji svoje prostorije za vežbanje imaju u zgradi nekadašnjeg štamparskog giganta. Koncert počinje u 20.30h (sve mora da se završi do ponoći zbog komšiluka), a cena karte je samo 200 dinara.
Kroz snežne mećave do dobre muzike!

Gde je danas srpska literatura: Nikada se nije više objavljivalo, niti je književnost značila manje

(KOMENTARI ČITALACA)

Nemanja


Koja knjizevnost i izdavastvo u Srbiji, danas?
O cemu pricamo kad u prvom redu stoji delo Marijane Mateus a iza klasik Ivane Stankovic...

Ivan
Uzaludne su priče o srpskoj literaturi danas, kada znamo da mladi veoma malo čitaju i bolje je da se pitamo šta će biti sa srpskom literaturom sutra. Koliko se u ovo vreme uvažavaju dečiji pisci i izdavači koji samo objavljuju literaturu za decu? Valjda na mladima svet ostaje, pa i knjiga! Šta će biti za deset godina ukoliko ne zavole knjigu sada, dok su osnovci i srednjoškolci? Za koga će se pisati knjige? Ko će nam posećivati sajmove? Ima još mnogo pitanja... Ključ problema nije u srpskoj literaturi za odrasle, već u literaturi za decu koja bi trebalo da jednog dana postanu ozbiljna čitalačka publika. Zato razmišljajmo o književnosti za decu, dok još nije kasno.

nevisrokistar
Као неко ко претендује на то ласкаво звање уметника и књижевника, склон сам да ово назовем обичним "њакањем". Тачно, стара гарда је изгубила своје позиције, јер се наш књижевни врт сада суочава са хиљадама другим, што је последица "отварања" наше земље, али пре свега свести читалашта - подједнако је вредна добра књига неког из Перуа, Јапана, Индије итд, и пажња више није првенствено удељена неком нашем прваку. У томе и лежи будућност, не само књижевности, него и генерално - у глобализацији, са свим добрим и лошим, али искрено, када је пут јасан и осветљен треба бити луд па кренути странпутицом, као што су наши политичари то већ једном учинили чувене `89-е. А резултат је несумњиво исти и, погађате, поразан.
Сада тај пораз треба претворити у победу, али верујем да су уметници и књижевници ипак мало мудрији од залудних политчких фигура..


Leto
Gospodin Pantic je rekao odlicnu stvar... " ispovedaju svojim kompjuterima "...Nazalost, kod nas knjizevnost ne postoji. A ne znam ni kako moze, kad su se domaci izdavaci srozali toliko da zarad profita objavljuju knjige svake suse sa velikog TV ekrana. Zar se od takvih moze ocekivati knjizevnost? Ja jesam za demokratiju, za slobodu, ali moraju postojati neki kriterijumi prilikom izdavanja knjiga. Nije svakome dato u zivotu da uzme pero u ruku, a to dokazuju i vrtoglavi usponi i padanje u zaborav svih tih i takvih pisaca i dela. Retki su danas pravi pisci, neki od njih su navedeni u tekstu, i u tim knjigama se uziva, vidi se knjizevna rec, dubina, delo ima tezinu. U vecini slucajeva je degutantno...Ako neko nema zvucno ime, a ima odlicno delo, delo je to koje ce napraviti profit. Izdavaci ne zele da se prevode knjige savremene strane knjizevnosti, verovatno misle da to niko ne bi citao.
Ali pravi ljubitelji knjizevnosti su zeljni neceg drugog osim pateticnih, prizemnih i primitivnih ispovesti.

ROMAN NA KILO
Nikad nije bilo više pisaca, a nikad manje lepog pisanja. Svi pišu i svako piše i svako se nazove "pisac". Dobro primeti jedan od ovih književnika kako se ovi neki nazovipisci ispovedaju svojim kompjuterima,pa to "pretoče" u knjigu. Teško nama čitaocima dok se ponovo ne pojave pravi pisci i prave knjige.

Spinoza
Можда бих ја са својих двадесет и три написао нешто али коме да пишем? Средњошколци или студенти се не могу натјерати да прочитају овај чланак од двадесет редова па како ће онда читати књигу и притоме размишљати о ономе шта у њој пише? Можда када бих написао књигу о Роналду, Месију или некој спортској "легенди"? Мислим да ни онда не би читали ако би била дужа од, рецимо једног листа, јер они једноставно немају времена, односно како се то данас каже "МОРАМ на фејс да провјерим има ли нотификација".


Neko
"Laguna" je uništila književni ukus srpske čitalačke publike, izdavanjem bespredmetnih, besmislenih, neverovatno "književno jeftinih", autističnih, pacerskih, idiotskih, lakih, populističkih, nekvalitetnih, poražavajućih srpskih naslova, od tzv. srpskih pisaca. Za divno čudo, kvalitetnih stranih autora imaju, ali domaćih...
PA rekoh već!

Lenka
Kod nas svako ko ume da govori misli da ume i da piše! Zato je književnost u nezavidnoj poziciji u odnosu na druge umetnosti (npr. slikarstvo). Ne znaju svi da crtaju pa i ne pokušavaju, a u književnosti bi svi da se oprobaju, jer im je bogom dato pravo da govore i tako su svi već veliki pisci, pa dajte da se objavi šta bilo...
Kriva je društvo koje je izgubilo osnovno književno merilo jer ga nije ni negovalo, te prihvata svakojake gluposti i veliča osrednjost!

Silvija-M--
Svašta sam pročitala ovde. Ovaj iz Vitalove nagrade ne govori istinu. Uvrstio je u najuži izbor prevodioca s portugalskog. Prevodilac kao prozni pisac?!? Da mu prevedu knjigu... Sramota... Uvreda za ostale ozbiljne pisce. A ovo što priča sve je prepisao. Čitala sam to u tudjim, ne njegovim knjigama.

fdsa
Kakve ima veze to sto si rekao sa nasom knjizevnom situacijom?Ne radi se o tome da li ljudi citaju knjige iz Perua ili neke druge zemlje radi se o tome da je nekada bila situacija da su vrhunski pisci morali da traze ko ce da im izda knjigu da prepravljaju iznova(nije svako mogao da bude pisac),dok danas imas situaciju da titulu pisac moze otprilike bilo ko da stekne,jer imas toliko izdavaca uz malu vezu naci ce se lako neko ko ce da ti izda knjigu.Nekada su retki bili ti da kazem profesionalni pisci koji su izdavali jednom godisnje knjigu,a danas ih imas koliko hoces,kakvi majstori za mesec dana mogu da napisu knjigu,a nekada su neki vrhunski pisci remek dela pisali nekoliko godina, koliko smo samo napredovali svaka nam cast.Svaka glupost koja se izda se predstavlja kao avangarda,a to su u stvari samo izgovori za njihov nekvalitet(ako su avangarda ne mozes ih porediti sa standardnim vrednostima).Globalizacija nije postovanje drugih kultura,nego proces u kome se namece jedan zivotni stil koji je ispravan,a to se moze videti i u nasim novijim filmovima koji su izgubili onu posebnu draz koja im je nekada bila karakteristicna.Jeftini zapleti,jeftina psihologija,neoriginalnost karakteristike vecine danasnjih umetnickih dela.

nevisrokistar
Нисам ни рекао да је глобализација добра, рекао сам да је и добра и лоша. Даље, углавном се слажем са свиме што сте рекли, тачно је да је квалитет нових издања углавном криминалан, међутим сада има дупло више становника планете него пре само 50 година и вероватно пет пута више него пре сто година, а није ни Достојевски за све. И лоши писци и лоше књиге су потребне ако књига као медиј и свет за себе планира да преживи. А квалитет нема проблема са утапањем у квалитет, напротив.
Ја сам оптимиста по питању будућности књижевности, али ће њу књижевници морати да потраже негде другде, ван ових простора и овог времена, уосталом као и свако од нас ко се још увек осећа живим..

(izvor --- BLIC)

Golubović: Tadić mora da se umeša u sporne privatizacije

(KOMENTARI ČITALACA)

dr-Dare
a od cega bi finansirao stranku

banopoljac
on je već do guše umešan u te sporne privatizacije jer u Srbiji su skoro sve sporne

dimitrije
kako možete da očekujete nešto od nekog koji je sve ove godine podržavao ove privatizacije da li mislite da je se pred izbore promenuo kako da ne

kauboj
sve su do sada unistili i zasto bi se oni na kraju bavili propalim privatizacijama do kojih su oni doprineli...

Strucan-kadar-DS
Dzaba gospodjo pricate pisete apelujete necuju nas vise mi smo za njih samo procenti u statistici broj poslanika u skupstini i ministri u kabinetu zato nam se desava to sto nam se desava da srbija polako ali sigurno izumire i ja sam glasao za promene ali umesto promena dobili smo zamene a sve ostalo je ostalo isto sablon su preuzeli i guraju dalje dok im se gradjani bore za golu egsistenciju

manojlo-s
on nije to primetio svi u Srbiji su videli kako nas ova vlada sa njihovim tajkunima uništava zato će i da budu promene a odgovorni da odgovaraju


sandokan
Tadic nikad nije bio u stiuaciji da kontrolise privatizacije.Privatizacije ostvaruju domaci i strani tajkuni.
Ni jedna privatizacijakoja su se dogodila otkad je DS na vlasti nije urodila plodom i ta firma je bila vrlo brzo zatvorena

mina
Neće Tadić da se meša u bilo šta ako za to nije dobio instrukcije, gospođo Golubović! Spornih privatizacija ima mnogo, a predsednik sada nema vremena da se time bavi. Sada ne sme nikome da se zamera, a misli da će sa narodom već nekako da izađe na kraj. Nije mu jasno da narod nije ni glup ni lud i da vrlo dobro vidi i oseća na svojoj koži šta se u zemlji Srbiji radi!

Freedom
Sporne privatizacije su doprinele urusavanju privrede , brojni spekulanti su doprineli da radnici ostanu bez posla a da drustvene firme budu jeftino prodate kako bi se par ljudi u tom lancu obogatili .

Milojica
Nas predsednik izgleda da ne shvata ozbiljnost situacije u kojoj se drzava nalazi.Bavi se sasvim nekim levim stvarima dok drzava propada.On je nazalost pravi primer coveka koji se za vlast borio zbog istih interesa!
Nadam se da ce se to u buducnosti promeniti,odnosno doci vlast kojoj ce licni interesi biti u drugom planu

Kada-je-firma-privatizovana
Dobro naprednjaci bas ste se lepo "istresli" a sada procitajte tekst. Gospodja sociolog - antropolog je izgleda emotivno vezana za firmu, i vezu je drage uspomene pa forsira ovih dana kao da je djavo juri. A vama lepo da pisete i kritikujete. Ovamo napadate Tadica da se mesa u sve i svasta iako mu nije u opisu radnog mesta a doticna sociolog - atropolog koji se bavi farmacijom kaze......"govore o "katastrofalnoj" situaciji u sferi privatizacije, smatrajući da predsednik, iako mu to nije u opisu posla, mora da se umeša".... itd.

Biberce
Хм... Пола државе је спорно... Само што се наш председник понаша као да је то криза и као да ће проћи... Једино пролазно у овој земљи ће бити он али његове грешке ће остати трајне!

bebana 202
Odavno se on umesao u privatizacije ali te privatizacije nisu za javnost.Samo odredjeni krug ljudi zna ishode tih privatizacija a realizacija tih privatizacija ja negde u nekoj banci,na nekom privatnom racunu.


(izvor --- BLIC)


Phoebe Killdeer and The Short Straws u Beogradu!

Phoebe Killdeer, pevačica koja je za poznati francuski sastav Nouvelle Vague otpevala neke od najvećih hitova (Dancing with Myself, Love will tear us apart, Master and servant, Too drunk to fuck) nastupiće u Beogradu 17.februara sa svojim novim bendom The Short Straws.

Phoebe Killdeer (Fibi Kilder) je svoju karijeru započela saradjujući sa izvodjačima poput Basement Jaxx, Bang Gang i Nick Cave da bi se nakon upoznavanja sa frontmenom sastava Nouvelle Vague Marc Collin-om pridružila bendu ubrzo nakon što je objavljen prvi album.

Prošle godine Phoebe osniva i drugi bend pod nazivom The Short Straws koji svoj vrtoglavi uspon doživljava posle svega nekoliko meseci postojanja, sa hitom Fade out lines koji se našao na soundtrack-u za blockbuster “Colombiana“ u produkciji Luc Besson-a, sa Zoe Saldana u glavnoj ulozi.

http://www.youtube.com/watch?v=iKvUY0TKVqY
numeru mozete skinuti sa sledeceg linka: http://www.sendspace.com/file/1trz36

Od tog trenutka, sa glasom koji neodoljivo podseća na pevačicu sastava Vaya con Dios, Phoebe postaje zapažen izvodjač na francuskoj i svetskoj muzičkoj sceni, na kojoj nastavlja da radi paralelno sa oba benda.

Da podsetimo, sastav Nouvelle Vague je 2009. godine dva dana za redom rasprodao koncert u Beogradu u prostoru bivšeg bioskopa Odeon, dok je njena mladja koleginica Nadeah Miranda za samo tri dana uspela da rasproda koncert u beogradskom klubu Ilegala prošlog novembra.

Koncert Phoebe Killdeer and The Short Straws biće održan u subotu 17.februara u novom beogradskom klubu “Promet“ Pariska 20 na uglu Uzun Mirkove i Pariske (100m od Etnografskog muzeja u pravcu Kalemegdana – bivši restoran Park).

U prodaju će biti pušten kontigent od samo 250 karata koje se u pretprodaji mogu kupiti u klubu Promet, po ceni od 500rsd.

Ovaj nastup biće ujedno i najava/zagrevanje za veliki koncert – muzičko scenski performans sastava Nouvelle Vague koji će biti održan 07.aprila u Beogradu, pod nazivom “The Dawn Of Innocence” u režiji poznatog francuskog koreografa Jean-Charles de Castelbajac-a, u organizaciji domaće produkcijske kuće ShowTime.

12. 2. 2012.

Novi broj Direktne akcije!

Obaveštavamo vas da je danas izašao novi broj Direktne akcije,
propagandnog nedeljnika Anarhosindikalističke inicijative. Preuzmite
Direktnu akciju u PDF formatu sa našeg sajta:


Takođe, štampane besplatne primerke Direktne akcije možete potražiti u Beogradu u knjižarama Plato i Beopolis, kulturnim centrima REX i CZKD, kafićima Brat Fidel, Brat Če i Brod; u Kragujevcu u kafanama Magma i Marko i u Sremskoj Mitrovici u knjižari Bukbar.
U ovom broju čitajte o snegu koji nas je zavejao, ratu koji se sprema protiv Irana, akcijama solidarnosti sa beogradskom šestorkom, pobuni madridskih bibliotekara i drugim temama.
Direktna akcija se finansira vašim donacijama. Svakome ko pomogne sa 500 ili više dinara slaćemo DA na kućnu adresu u narednih šest meseci.

Uređivački kolektiv "Direktne akcije"
Anarhosindikalistička inicijativa
__________________________

10. 2. 2012.

Kung-fu Poezin 04 u Zmajevom Gnezdu, subota 11. februar 2012 oko 23h

::: BEOGRAD :::

NESPUTANA ENERGIJA, BESPREKORNA FORMA I JEFTINO PIVO


U poeziji, energija je najvažnija. Snaga poruke dolazi od snage uverenja autora, a dobro izvođenje na sceni zahteva potpuno predavanje trenutku. U subotu će klub Zmajevo Gnezdo na šestom spratu BIGZ-a sasvim sigurno obilovati divljom i zapaljivom energijom – budite deo toga jer se ne dešava često.
Međutim, dobar pesnik/performer mora da bude i majstor forme. Publika uvek prepoznaje ako ritmovi nisu baš kako treba, ako je pesma malo duža nego što treba, ako je rima isforsirana ili ako izvođač nije uvežbao nastup. Stoga ćemo u subotu ohrabrivati publiku i autore da kroz međusobnu interakciju tragaju za najboljom formom koja aktivnoj slem poeziji može dati potrebnu ozbiljnost i umetnički kvalitet. To svakako ne želite da propustite, bilo da ste zainteresovani da uzmete mikrofon u ruke ili samo volite da dobacujete iz prvog reda.
Na kraju, za uspeh jedne slem večeri neophodna je dobra atmosfera, a klub Zmajevo Gnezdo može da pomogne kroz povoljne cene pića i generalnu we-don’t-give-a-damn-what-you-crazy-poets-do politiku koja prija urbanom duhu u finansijskim peripetijama. Stoga u subotu dođite u BIGZ i opustite se, umesto da posetite neka prestižnija mesta gde ćete se ograničiti na jedno pivo.
I da, nastupiće neki super pesnici, slemeri, hip-hoperi i kako već sebe ne nazivaju. Evo spiska u produžetku:

- Ivan Marinković

- Ana Pavlović (rep & matrica)

- Sinisa Prvanov

- Tamara Rakić

- Kristina Antić (Negotin)

- Jugoslav Sivić

- Aleksandar Marković

- Mirko Videkanić (rep & matrica)

- Jovana Baćanović

- Marina Hrvaćanin (Novi Sad)

- Milja Branković (NS/Leskovac)

- Aleksandra Branković (NS/Leskovac)

- Edit Vu (Šabac)

Posebna kategorija učesnika programa - PADOBRANCI (oni koji nisu na spisku a žele da nastupe).
Voditelj programa - Aljoša Dražović
Napomena: dve runde izvođenja / čitanja / slemovanja poezije.

* U nastavku programa je bend - Bulevar vodenih mozaika
Link:
http://www.reverbnation.com/bulevarvodenihmozaika

9. 2. 2012.

Vikend u Bigzu

::: BEOGRAD :::
Dok je oko nas sve vanredno, u Bigzu je potpuno redovno, sunčano, nadasve koncertno. I za ovaj vikend, čekaju vas vrhunske rokenrol svirke i događaji.

Petak 10. februar
Bigz Scena- Consecration i Magma
U Zmajevom Gnezdu - DJ set RNR Party Ubica

Subota 11. februar
Bigz Scena- Dž!Dž! i Centralna Aktivnost
U Zmajevom Gnezdu - Pozin Party i Bulevar Vodenih Mozaika

Ulaz za sve događaje je besplatan.
Vidimo se gore!

Jovanović: DS ponižava SPO i Vuka Draškovića

(KOMENTARI ČITALACA)

Drinko
Чеда је у сваком лонцу поклопац. А што се тиче Пешићке за онолико колико је ценила претходнике, толико ће и њу да цене нове генерације које долазе.

MONARHIJA
Obzirom na spekulacije u javnosti g.Jovanovic bi morao da se potpuno jasno distancira od DS-politike koju zastupaju vodeci funkcioneri ove stranke.Pogotovo istupanja Jeremica,Tadica,Micunovica jasno ukazuju na kontinuitet sa milosevicevskom politikom.
Oni koji su ucestvovali u previranjima osamdesetih jasno vide o čemu se radi.

-Colle
DS ponizava celu Srbiju, umesto da odmah raspisu izbore, oni drze celu Srbiju kao taoce. Ne zna se sta je gore, dal' ovo sto mali ucenjuju velike, ili sto veliki ne raspisuju izbore kad vec nemaju vecinu, u svakom slucaju narod ispasta.

lazarus
I VI, g-dine Jovanoviću, ponižavate Srbiju pa nikom ništa.
Ova zemlja je stvarno Supermen i to zato što je u stanju da istrpi sve i svakoga.

Bravo za Cedu Jovanovica.Uvek je govorio istinu ovom napacenom narodu koju narod na zalost ne razume.Istina je takva kakva jeste svidjala se ona nama ili ne.
Za istinu su se oni koji pokusavaju da je iznesu kaznjavali na razne nacine pa i na ovaj kojim se to cini SPO-u i Vuku Draskovicu!

Zlaja
Ko je god ponižavao Vuka, to mu se obilo o glavu. Glasovi SPO-a su doneli pobedu Tadiću na predsedničkim i koaliciji ZES na parlamentarnim izborima. Umesto da zahvale Vuku, demokrate ruše SPO, a SPS-u su dali pola vlade.

Vladislav-Stamenkovic
"Nije normalno tražiti od SPO da glasa za vladajuću koaliciju koja je tu stranku izbacila, a zadržala dva njena predstavnika koji odavno nisu njeni članovi - dodao je on."
Ovaj citat objasnjava pravo stanje stvari.DS i SPS su pokusali da preko Sreckovica vezu SPO za sebe i svoje antievropske ideje.

Sve ovo je pokusaj DS-a da umanji rejting PREOKRETA,demokratskoj stranci pada rejting i ti glasaci ce svoje poverenje dati PREOKRETU.Sad preko SPO pokusavaju buskaju zato sto nije hteo da ide sa DS i da zastupa njihovu pogresnu politiku.
Ceo SPO je za PREOKRET !!! A Sreckovic je odmetnik...

ReeNEe
Drveni advokat, svojih interesa,smešno. Pa Dana i Vuk su sami dovoljni da se ismejavaju svaka njihova izjava je čista glupost ,a to što su se uvatili sa Čedom u kolo to je neviđena glupost truli monarhista i labilni liberal , čoveče pa to je sprdnja sama po sebi ,čak i za DS je sramota biti u takvoj koaliciji sa tim propalim političarima.

Raca-Vracar
Strašno , ko je našo da priča o moralnim vrednostima , od kogaje stvarno previše. A i SPO sa Vukom je sprdnja samo po sebi , o demokratama netreba ni pričati kada se oni mere sa takvim propalim strankama , u kakvoj su dubijozi tek oni.

PREOKRET je postao mnogo jaci kada je usao SPO tacnije udvostrucio se rejtin i sada je oko 14% posto.DS zna da im glasovi idu na tu stranu pa pucaju u tom pravcu.
Ali dzaba je nisu uspeli ni jaci da sruse SPO pa nece ni zuti.

milan
čedo otkaci se inece ces i ti doci na nivo do 2%. Draskovic sa svojom taktikom nije mrdnuo sa mesta. SPO ucenjuje stalno, nije prvi put pa nije ni cudo da se bumerang nekada vrati.

(izvor --- BLIC)

Upis na kurseve španskog!

::: BEOGRAD :::

Instituto Cervantes Belgrado Instituto Cervantes


Kursevi spanskog



Četvoromesečni kursevi (60 sati)

27.02 - 17.06.2012.

Dva puta nedeljno po dva sata ili

Jednom nedeljno po četiri sata

Mesečno plaćanje (4 rate):
5.500 RSD (prepodnevni termini)
6.500 RSD (poslepodnevni termini)

Dvomesečni kursevi (30 sati)

27.02 - 19.04. 2012.

Dva puta nedeljno po dva sata

Mesečno plaćanje (2 rate):
6.000 RSD prepodnevni termini
7.000 RSD poslepodnevni termini

Popusti:
*15% dovedi prijatelja
*10% stari polaznici u toku prve nedelje upisa (do 11. februara)
*5 % plaćanje odjednom
*5% za članove facebook grupe

Maksimalan popust 20%



Instituto Cervantes Belgrado
C/ Čika Ljubina, 19
11000 Belgrado
Serbia
Tel.: 381 11 30 34 182
Fax: 381 11 30 34 197
cenbel@cervantes.es

8. 2. 2012.

Nenad Glišić: deca mržnje

M. Bećkoviću

u vašim lukavim očima
sve se uveličava
vaša mudrost
naročito

razumem ja to

pobedili ste

dvosmislenost je postala
jezik ljubavi

slepilo je
dalekovidost

čestitam uostalom i
molim vas
primite ovu ledenicu
sa istom hladnoćom
kojom vam je dajem

na volim vas
i vašu veličinu
ne priznajem za svoju

nikada me nije zanimalo
vaše tečno glagoljanje
niti ćeranje

znate onako
depresivno-optimističko
ili
samoubilački kukavno
sa gorčinom na kraju

dezert
za instant-slodokusce

a oni su
gospodine
vaša najstrašnija pesma
deca mržnje
zloslutnih osmeha

KNJIŽEVNI PORTRET VITOMIRA TEOFILOVIĆA

::: BEOGRAD :::

KNJIŽEVNI PORTRET VITOMIRA TEOFILOVIĆA.
U četvrtak, 9. februara 2012. g. u 19 časova, u Udruženju književnika Srbije, književni opus našeg poznatog pisca predstaviće sociolog kulture prof. Ratko Božović i književnici Bane Jovanović, Adam Puslojić i Aleksandar Baljak. Svoje aforizme i pesme kazivaće sam autor. Voditelj večeri je književnik Miljurko Vukadinović. U nastavku večeri beogradski satiričari kazivaće svoje nove aforizme.

3. 2. 2012.

Snežana Samardžić Marković daje ostavku zbog nove funkcije

(KOMENTARI ČITALACA)

fegro
Imenujte Tomislava Karadzica-Toleta, predsednika FSS, zasluzio je covek da bude ministar sporta zbog znacajnog doprinosa razvitku srpskog fudbala i unapredjenju, uostalom uspeh se u Srbiji jedino i vrednuje.

HUNTER
Kraj je mandata pa daj da begamo. Ko se snašao, snašao se. A to što zakona o sportu o sportu nikako da zaživi, to što se sportski klubovi koji su okupljali hiljade dece gase, baš te briga.....
Važno da si ti pronašla novu funkciju.

boli-me-pamet
Kada je bio konkurs za to radno mesto. G-17 udomljava svoje ministre, Bradica u Kragujevacko pozoriste, nju u EU, kod svojih koalicionih partnera. Da li su u svome CV-u naveli kako su do sada bili uspesni i da je to prevagnulo na konkursima.

Vladimir-M
Kada će neko iz ove vlasti da podnese ostavku zato što je shvatio da je nesposoban i da ništa korisno nije uradio a ne samo zbog odlaska na novu funkciju?

zoks
pomenuta ministarka tesko da zna nesto o demokratiji jer na silne nase pozive da dodje u Aleksinac i vidi kako zivimo mi kojima je gol mini pic terena,odn. sam mini pic teren smestila na 4,5 metara od spoljasnjih zidova, cime je prekrseno niz svakojakih zakona , pa i ono najosnovnije- pravo na zivot, ona nas nije udostojila cak ni odbijajucim odgovorom.a od kada je taj teren toliko blizu postavljen ja sam , recimo, zbog celodnevne nedozvoljene buke oboleo od hipertenzije, skoro i od poremecaja sna, studenti odlaze iz svojih stanova da uce kod svojih prijatelja, itd. i ,evo, samo sada kad je ovakav kijamet, mi smo mirni jer je teren samo u takvim , vanrednim situacijama prazan. a na prolece cemo morati iz svojih stanova, pa pod kiriju da bismo sacuvali zdravlje.
Tako da neka se dobro čuvaju ti tamo kod kojix ce ona putem evropskih integracija.

Goran
Hvala ti Bože! Samo je bitno da se makne iz sporta, "..o kome ne zna mnogo, ali će naučiti!" Sa diplomom jugoslovenske književnosti će nam puno pomoći u evropskim integracijama.
Stručnost ispred politike - G17+


Curly
Jedno veliko BRAVO za nasu Ministarku! Konacno ce zene predsedavati Direktoratom Saveta Evrope za demokratiju!
Veliki uspeh za Srbiju!

jovan-ruzic
govoreci o tome zasto srpski sport belezi sve bolje rezultate selektor rukomentne reprezentacije hrvatske (!?) je prosle nedelje rekao da je to zato sto Srbija ima sposobnu ministarku koja je pocela sistematski da sredjuje sport i koja je omogucila sportistima da ne brinu za period posle bavljenja sportom jer ce od drzave da dobiju nacionalne penzije kao i da se tako nesto pametno u Hrvatskoj verovatno nikada nece dogovditi.
Elem, umesto da budemo ponosni sto cemo na tako visokom mestu u Evropi imati nasu Srpkinju mi je pljujemo, neverovatan smo narod!


Marija
Zaista smo banana drzava! Aktuelni Ministar, u toku mandata, konkurise za cinovnicko mesto u Savetu Evrope. Sramota je bila sto je ikada postavljena na to mesto, a ovo samo govori o kolicini nemorala i neporofesionalnosti.
O politickom bezobrazluku da i ne govorimo.

Malogradjanin
Baš sam se rasplakao, toliko je dobar ministar sporta bila da nam sve cveta.
Nadam se samo da je naučila šta je rukomet a šta odbojka.

Hiperaktivna-BUVA
Па када није могла да учини ништа да младима буде боље, ајде да оде у другу фотељу!
Не желим да мислим да је ово урадила само зато што жели да поштује закон и остави место ноком новом, перспективном....


(izvor --- BLIC)