15. 3. 2016.

Razgovori s razlogom: Stana Dinić Skočajić „Teglice za bubice“ (Književna opština Vršac, Vršac, 2015)


Četvrtak, 17. mart u 19 časova
Srpsko književno društvo, Francuska 7, Beograd
Razgovori s razlogom: Stana Dinić Skočajić „Teglice za bubice“
(Književna opština Vršac, Vršac, 2015)
Govore:
Vasa Pavković
Slađana Ilić
Dragana V. Todoreskov
Uređuje i vodi Dejan Simonović


„Stana Dinić Skočajić je spisateljica koja se s podjednakim, visokim uspehom bavi prozom i poezijom.
U novoj knjizi Teglice za bubice ona produžava umetničkom stazom koju su trasirale njene tri prethodne pesničke knjige. Knjige kojima je zauzela jedno od najznačajnijih mesta među savremenim srpskim pesnikinjama. I pesnicima, uopšte.
Ova poezija srednjih ženskih godina živi od uzdanja u privid, od delikatne melanholije, od poverenja u lepu i precizno izabranu reč maternjeg jezika.
Proziranje prolaznosti, egzistencijalna strepnja i jedna visoka zrelost obeležja su svake pesme u zbirci, kako one kratke, koja je traje kao dah, tako i one razigrane i raspričane. I prve i druge svedoče o tome da poezija ma koliko malo bila prisutna u javnoj stvarnosti i dalje poseduje duboki, najdublji smisao.
Život nas dopušta/ Zar to nije dovoljno – poručuje Stana Dinić Skočajić u pesničkoj knjizi koja nas očarava i razbuđuje u isti mah.“ (Vasa PAVKOVIĆ)



Stana Dinić Skočajić ( Strumica - Makedonija)

Rođena u Strumici ( Makedonija), živela u Kovinu, Beloj Crkvi, Beogradu, Knjaževcu. Osnovnu školu, gimnaziju i Višu pedagošku školu – Srpskohrvatski jezik i jugoslovenska književnost, završila u Nišu. U Beogradu studirala na Filološkom fakultetu (istoimena grupa). Živi u Nišu. Piše prozu i poeziju. U Niškom kulturnom centru uređuje Književni program. Radila na radiju i na televiziji. Zajedno sa Zoranom Pešićem Sigmom pokrenula časopis za kritiku „Niški analitičar“. Kao umetnički direktor Književne kolonije „Sićevo“ uredila i vodila brojne okrugle stolove, tematske rasprave i kompletan program kolonije. Autor je održivog projekta DANI STEVANA SREMCA i pokretač NAGRADE STEVAN SREMAC za knjigu priča ili roman. U časopisu Gradina uređivala prozu. U više navrata bila je članica nekoliko žirija za dodelu uglednih književnih nagrada (Žiri Nagrade „B. Miljković“, Nagrade „Stevan Sremac“, Nagrade „Ramonda Serbika“). Urednica je Književnog programa u Niškom kulturnom centru. Piše poeziju i prozu. Nagrađivana za pojedinačne priče.
Prevođena na ruski, španski, bugarski i makedonski jezik.
Članica je Srpskog književnog društva.


Objavljene knjige:
Gladna tama, priče, Beograd, BIGZ, 1996.

Ušivanje senke, pesme, Niš, Prosveta, 1996.

Mreža, pesme, Niš, Prosveta, 1998.

Mrtvi smo ozbiljni, priče, Beograd, Narodna knjiga, 2001.

Strašne strasne veze, roman, Beograd, Narodna knjiga, 2002.

Tu si, ptičice, priče, Beograd, Narodna knjiga, 2004.

Noć u golom vrtu, pesme, Beograd, Narodna knjiga, 2006.

Vlažni cvil, pesme, Beograd, Narodna knjiga, 2008.

I povedi me tamo, Kraljevo, Biblioteka „Stefan Prvovenčani“, 2010.

Teglice za bubice, Vršac, KOV („Književna opština Vršac“), 2015.

Нема коментара:

Постави коментар