4. 8. 2016.

REZ uskoro u štampi.


Urednici: Ivana Maksić i Nikola Đoković
Izdavač: Presing, Mladenovac


REZ je nastao kao pokušaj da se napravi političko-poetički profilisan zbornik regionalnog karaktera.
Poput zbornika Do zuba u vremenu (Presing, 2014.), i REZ predstavlja izvestan eksces i to u pogledu vrlo važnih pitanja: njegovi urednici i autori dele stav da je poezija (kao i književnost uopšte) izrazito politična, tako da kriterijume za sačinjavanje antologije ne ostavljaju imaginarnom prostoru neutralnosti koja se unapred zavetuje političkoj korektnosti, pa i književnoj „večnosti“.
Zauzimanje neodržive neutralne pozicije, verujemo, paravan je za pisanje i objavljivanje pamfletske poezije (pežorativni epitet koji se često pripisuje angažovanoj poeziji), budući da u raznim best-off fiokama, predvidivoj razmeni kulturnog i socijalnog kapitala, ostaje jedino već unapred potrošena mogućnost za čitanje poezije kroz lenjo parazitiranje na ideološki upodobljenom, proverenom imenu AUTORA.
Ovaj zbornik pokušava da se distancira od poezije kao mitskog prostora, ispraznog (pseudo)aristokratizma, jalovih jezičkih larpurlartističkih akrobacija, raznih ekskluzivnih i isto toliko kvazi-hermetičkih epigonskih škola. Nasuprot tome, on nudi poeziju koja bi mogla biti savremena, budući da ne beži od datih društvenih odnosa i sistema koji ih ustrojava, ne potiskuje svoj borbeni potencijal neprekidno vagajući i praveći filtere koji u telo pesme propuštaju samo ono što se unapred ispostavilo i proklamovalo kao vrednost i kapital po sebi.
Zbog svoje kritičke intoniranosti, ove pesme su pre u koliziji nego u konsenzusu sa statusom quo i normativnošću trenutka u kom nastaju, što je vidljivo upravo pluralnim tekstualnim pokušajima razračunavanja sa avetima datog vremena.

Нема коментара:

Постави коментар