14. 9. 2016.

Evropski festival pozorišta mladih „Bina mira” 14.-22.09.2016. Zrenjanin





Festival „Bina mira” biće održan od 14. do 22. septembra 2016. godine u Zrenjaninu. Svečano otvaranje festivala održaće se u sredu, 14.9.2016. u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ u Zrenjaninu, sa početkom u 19 časova. Posle svečanog otvaranja, u okviru kog će nastupiti i hor Muzičke škole „Josif Marinković” iz Zrenjanina, mladi iz Dramske radionice „CEKOM”, koji su i domaćini festivala, izvešće predstavu „Beg”.
Na Festivalu će učestvovati pozorišne grupe mladih iz Ahena (četiri grupe), /Nemačka/; Tuzle, /BiH/; Banjaluke, /BiH/; Mostara, /BiH/; Belgije; Celja /Slovenija/; i domaćini festivala, CEKOM iz Zrenjanina /Srbija/. Na festivalu će biti oko 150 mladih učesnika i učesnica.
          Osim izvođenja pozorišnih predstava navedenih grupa, koje će se baviti mirovnim temama, učesnici festivala će biti uključeni u rad umetničkih radionica. Tema ovogodišnjeg festivala - BEG (eng. ESCAPE), biće razrađena kroz kreativnu dramu, ples, fotografiju i muziku. Radionice će voditi umetnici različitih profila sa višegodišnjim iskustvom u interkulturalnom radu sa mladima. U rad radionica imaće mogućnost da se uključe i mladi zainteresovani Zrenjaninci, a u okviru festivala je predviđen i preteći umetnički program.
            Organizatori ovogodišnjeg festivala „Bina mira” su Kreativni centar CEKOM, Kulturni centar Zrenjanina i KulturKick Creative Productions, u saradnji sa Narodnim pozorištem „Toša Jovanović“ i uz podršku Grada Zrenjanina i Kompanije „Gomex”.

Svi sadržaji festivala će biti besplatni i otvoreni za širu javnost.

Sajt festivala:

Predstave:
14.9. sreda, 20h – Narodno pozorište „Toša Jovanović”, Zrenjanin
 Beg” (CEKOM / Zrenjanin, Srbija)
15.09. četvrtak, 20h – Narodno pozorište „Toša Jovanović”, Zrenjanin
Dogodek v mestu Gogi”, (Celje Theatre School / Celje, Slovenija)

16.9.  petak, 20:00h – Kulturni centar Zrenjanin
Love – Just a Word” (Eupen/Belgija)
17.9. subota, 20:00h – Narodno pozorište „Toša Jovanović”, Zrenjanin:
Weseljaci” (Pozorište mladih Tuzle, Bosna i Hercegovina)
19.9. ponedeljak, 20:00h – Glavna gradska ulica
Prima Klima” (Rohestheatre /Ahen, Nemačka)
20.9. utorak, 20:00h – Kulturni centar Zrenjanin
Granice”
DIS / Banja Luka, Bosna i Hercegovina
21.9. sreda, 19:00h – Kulturni centar Zrenjanin
“Neonfieber” (Kleebachschule /Ahen, Nemačka)
“WEG(E) (A)WAY”
(“Bleiberger Fabrik” /Ahen, Nemačka i
 
GustavHeinemann Gesamtshule/ Alsdorf, Nemačka)


O Festivalu „Bina mira”   
Osnovni cilj Festivala je uklanjanje barijera nastalih kroz religijske, nacionalne i regionalne posebnosti i orijentisan je na predstavljanje mirovnih poruka i razmišljanja mladih kroz pozorišne predstave. Festival podstiče i afirmiše savremeno stvaralaštvo mladih u oblastima kulture i umetnosti, sa posebnim akcentom na interkulturalni pristup u radu.
Festival „Bina mira pokrenula je Ahenska mreža za humanitarni rad i interkulturalni rad sa mladima, (Ahen/Nemačka), 2008. godine u saradnji sa organizacijom „Udruženje mladih Tuzle“, BiH, a 2010. godine organizaciji Festivala se pridružuju i DIS teatar iz Banja Luke, BiH i udruženje CEKOM iz Zrenjanina, Srbija.  

Нема коментара:

Постави коментар