5. 10. 2016.

SAOPŠTENjE ŽIRIJA ZA DODELU NAGRADE „STEVAN SREMAC“


 Na završnoj sednici žirija za dodelu Nagrade „Stevan Sremac“ održanoj u Beogradu 4. oktobra 2016. godine, žiri u sastavu: Vasa Pavković, predsednik, Aleksandar Gatalica, član i Snežana Milosavljević Milić, članica, većinom glasova doneo je odluku da Nagradu „Stevan Sremac“ za najbolju proznu knjigu u 2015. godini dodeli Ljubici Arsić za roman „Rajska vrata“ u izdanju Lagune iz Beograda. Roman „Rajska vrata“ potvrđuje činjenicu da je Ljubica Arsić jedan od naših najagilnijih i kvalitetnijih proznih pisaca.
Smeštajući zbivanja svog najnovijeg romana u Firencu i Beograd, Ljubica Arsić je živo i ubedljivo prikazala dve kulture i dva civilizacijska obrasca. Baveći se veoma rizičnim žanrom ljubavnog romana, ona je snagom erudicije i talenta učinila ono što se smatra teško dostižnim, pomirila je ukus najstrožije kritike i dosta široke publike. Večita tema ljubavi u „Rajskim vratima“ je prikazana u izrazito savremenom kontekstu.
U uži izbor za nagradu ušle su i sledeće knjige: Laura Barna „Crveni presek“, Svetislav Basara „Anđeo atentata“, Dragan Lakićević „Slatka je muzika“ i Dejan Tiago Stanković „Estoril“.
Žiri je ove godine razmatrao preko sto prispelih romana i zbirki priča. Nagradu „Stevan Sremac“ dodeljuje grad Niš. Program Nagrade realizuje Niški kulturni centar, a čine je plaketa i novčani iznos. Nagrada će Ljubici Arsić biti uručena tokom trajanja manifestacije „Dani Stevana Sremca“ koja se održava u Nišu u novembru. 
 U Beogradu 4. oktobra 2016. godine

Нема коментара:

Постави коментар