1. 12. 2016.

Zbornik radova „Rock’n’roll“

Ponedeljak, 5. decembar u 20 časova

Srpsko književno društvo, Francuska 7, Beograd

Književnost i muzika:

Zbornik radova „Rock’n’roll“

Uredili Dragan Bošković i Časlav Nikolić

(Filološko-umetnički fakultet u Kragujevcu, 2016)

Učestvuju:

Mihajlo Pantić

Boško Suvajdžić

Dragan Bošković



Vode: Tamara Krstić i Dejan Simonović



Ovaj zbornik tematizuje estetiku, etiku, politiku, istoriju, sociologiju, mitologiju, ideologiju, ali i biznis rokenrola kao jednog od najvažnijih muzičkih i društvenih fenomena druge polovine XX veka. Kako na svetskom, tako i na nivou nekadašnje Jugoslavije.

Zbornik sadrži šezdeset radova istraživača iz Srbije, Evrope i regiona, priloga za Međunarodni naučni skup Srpski jezik, književnost, umetnost, održan od 29. do 31. oktobra 2015. godine sa temom Rock’n’roll. Podteme su bile: Književnost, jezik, umetnost, mediji; Identitet muzike – identitet književnosti i kulture; Istorija muzike kao istorija književnosti/filma/kulture; Poezija/Muzika/pozorište/film/ TV; Literarno u Rock ’n’ Roll tekstovima – Rock ’n’ Roll u literaturi; Od blues-a, rhythm&blues-a, do hard core-a i thrash-a: od modernističke do postmodernističke kulture; PUNK‘S NOT DEAD: Revolucija, emancipacija, muzički pokreti, kultura, književnost; Motorcycle jacket, Blue suede shoes, zipovi: garderoba u muzici, književnosti, kulturi, medijima; Paralelni svetovi, halucinacije, vizije, opijati: muzika, književnost, film, TV; Obrade, karaoke, reciklaže, nostalgije, spotovi: muzika, mediji i književnost danas.

Po rečima urednika urednika zbornika Dragana Boškovića i Časlava Nikolića:

„Omogućiti susret između ‘zvanične’ (akademske i naučne) i ‘nezvanične’ (rock ’n’ roll) kulture, nametnulo se kao zahtev vremena u kojem živimo, ali i kao ‘zavet’ akademskih i kulturnih delatnika da se konačno i defintivno njihova interesna sfera pomeri ka problematici koja je kulturološki tako snažno odredila mlađu i srednju generaciju a koja još nije dobila relevantan akademski odgovor. Kao kulturološki fenomen koji produbljuje smisao humaniteta i delikatno otvara pitanja identiteta kulture, umetnosti i društva, rock ’n’ roll, što i ovaj zbornik dokazuje, delikatnije odgovara na pitanja ne samo pop-kulture, medijske kulture ili kulture uopšte, koliko i na društvena pitanja, smisao čoveka sagledavajući ‘van’ političkih i ideoloških stereotipa. Zato je bitno da se iz akademske afirmacije i razumevanja rock ’n’ roll ocrtaju i granice i mogućnosti znanja, društva i kulture danas.“


Već celu deceniju, Filološko-umetnički fakultet u Kragujevcu organizuje u mnogo čemu renomirani Međunarodni naučni skup Srpski jezik, književnost, umetnost, u čijem osnivanju je učestvovao grad Kragujevac i do 2010. godine ga finansijski podržavao. U okviru književnoantropološkog dela skupa, iz godine u godinu je otvarana aktuelna književna, teorijska, antropološka, društvena i kulturološka problematika (Žene, Imperijalni okviri književnosti i kulture, Književnost – društvo – politika, Nemoguće...)

Нема коментара:

Постави коментар