15. 1. 2017.

Strmoglav


Dobroslav Petričević
 
Meša Selimović je pisao o vododijelnici koja dolazi sa četrdesetim godinama. Vrijeme kada je čovjek dovoljno mlad da ima želje i dovoljno star da ne može da te želje ostvari. To je vrijeme u kome se prestaje saznavati i otkrivati "šta čovjek sve može", vrijeme u kome se polako ali sigurna počinje shvatati "šta sve ne može". Vrijeme kada slabi vid, refleksi, ambicije, želje.... Stagnacija koje traje narednih desetak, petnaest godina.
Da je veliki Meša nastavio pratiti životnu putanju, vjerujem da bi došao do dobi koji bi nazvao STRMOGLAV.
Strmoglav je period kada se naglo i bez najave desi veliki udar na naš život. Često su to stvarni zdravstveni udari, traume zbog gubitaka najdražih, velike promjene u radnoj sposobnosti, socijalnom statusu....sudbina uvijek pronađe "dobar razlog".
Razlog i nije toliko bitan. Strmoglav čeka svakoga u jednom periodu života. Poslije toga dana ništa više nije isto. Sve veze sa dotadašnjim životom se ruše i ostaju samo sječanja na nekadašnji život.
Dobro je imati sadržajan život do strmoglava. Na vrijeme ostvariti svoje ciljeve, ispuniti želje. Ostaviti trag svog postojanja. Nije važno koliko je ko živio. Važno je koliko će trajati trag i sjećanje na život.
Strnoglav nas sve čeka. Dobro je dočekati ga sa osmijehom.

Нема коментара:

Постави коментар