5. 2. 2017.

Razgovori s razlogom: Dejan Aleksić „U dobar čas“, knjiga pesama

Ponedeljak, 6. februar u 20 časova
Srpsko književno društvo, Francuska 7, Beograd
Razgovori s razlogom:
Dejan Aleksić „U dobar čas“, knjiga pesama
(Imam ideju, Kraljevo, 2016)
S autorom razgovara Sonja Milovanović
Uređuje i vodi Dejan Simonović

Pitajući se o smislu, i pesmom svedočeći potragu za njime, Dejan Aleksić naslovom svoje nove pesničke knjige „U dobar čas“ kao da nagoveštava da se taj pogodni ili presudni trenutak događa upravo sada, kao i to da on još uvek, ili možda nikada, nije i ne može biti dosegnut. Da li ga je moguće pravovremeno osetiti u svakodnevici, ili pak naslutiti u večnosti, skriva li se u dva lica noći, jednoj od konstantnih tema i atmosfera ovog pesnika, spoznaju li ga jurodivi i usamljeni bolje i jasnije u savremenoj zaglušenosti informacijama i površnosti egzistencije, neka su od pitanja ove Aleksićeve pesničke knjige, koja se u „dobar čas“, komunikativno i ritmički raznovrsno, otvaraju onima koji kao i pesnik sam tragaju za odgovorima ovog sveta…
Sonja Milovanović
Dejan Aleksić (1972), pesnik, dramski pisac i književni stvaralac za decu. Diplomira na odseku za srpsku književnost i jezik Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.
Objavio je knjige pesama: Potpuni govor (1995), Dokazivanje senke (1996), Svagdašnji čas (2000), Sobna mitologija (2003), Posle (2005), Dovoljno (2008), Okno (izabrane pesme, 2010), Jedino vetar (2011), Biti (2013), Kako to reći (izabrane pesme, 2015).
Dobitnik je brojnih književnih nagrada: Zmajeva nagrada Matice Srpske, nagrada „Meša Selimović“, „Branko Miljković“, nagrada SANU iz fonda „Branko Ćopić“, nagrada iz Fonda „Borislav Pekić“, „Matićev šal“, „Risto Ratković“, Brankova nagrada, Prosvetina nagrada, Kondir Kosovke devojke…
Pored pesničkih, autor je petnaest knjiga za decu i mlade, za koje je dobio sve značajnije nagrade namenjene stvaraocima iz ove književne oblasti.
Radi kao urednik u Izdavačkoj delatnosti Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ u Kraljevu.

Нема коментара:

Постави коментар