4. 3. 2017.

Prvi broj magazina „Alia Mundi” za kulturnu raznolikost ugledao je svetlost dana

Nedavno pokrenuti magazin Alia Mundi” koji za cilj ima promociju kulturne raznolikosti, ugledao je svetlost dana.
U prvom broju magazina Alia Mundi”, čitaoci će imati priliku da se upoznaju sa radom Kulturnog centra Islamske Republike Iran u Beogradu ali i da saznaju nešto više o mladoj saudijskoj pesnikinji Hadidži el Šankiti (Khadija Al-Shangiti) i njenoj borbi za stvaranje nove generacije umetnika u konzervativnoj Kraljevini Saudijskoj Arabiji.
One koje to bude zanimalo, moći će da otvore i „kofer uspomena” srpske književnice i svetske putnice (globtroterke) Jelene J. Dimitrijević i da krenu tragom njenih čudesnih putovanja.
Za prvi broj Alia Mundi” magazina govori profesorka fakulteta (FILUM) i književnica Slavica Garonja, o svom stvaralaštvu, o usudu Srba iz Hrvatske, o značaju očuvanja srpskog kulturnog nasleđa...
Čitaoci će moći i da krenu tragom Kalmika, budista koji su nekada živeli na teritoriji grada Beograda ali i da zavire u mistične predele Šarkamena, zaboravljenog kulturnog blaga istočne Srbije! Magazin Alia Mundi” vodi vas i u Buharu, biser drevnog Puta svile... Kroz Kapiju Balkana” vodi vas tekst o sarajevskoj Vijećnici i njenom usudu kroz istoriju.
Kako magazin ima nameru da podrži rad pripadnika nacionalnih manjina, tako u ovom prvom broju donosi tekst o romskom bendu Kal, o njihovom autentičnom muzičkom stilu i borbi za prava Roma... Čitaoci će imati prilike i da saznaju da je čuvena sevdalinka „Kad ja pođoh na Bembašu”, zapravo jevrejska molitva „Oda hvale”, kao i to da se posebno rado peva kroz popularnu melodiju ljubavne pesme, napisanu na ladinu, jeziku sefardskih Jevreja.
U rubrici Memento”, podsećamo na jubilej  ̶ 135 godina od smrti prve srpske slikarke i prve žene akademika u Srba Katarine Ivanović. U rubrici Promo”, najavljujemo predstojeći Beogradski festival igre koji će se održati od 24. marta do 11. aprila 2017.
Naslovna strana magazina Alia Mundi” predstavlja rad indijske rangoli umetnice Latike Čavde (Latika Chawda), a nešto više o tradicionalnoj rangoli umetnosti donosi članak Tragom naslovnice”...


Digitalnu verziju časopisa možete pogledati OVDE

Нема коментара:

Постави коментар