1. 6. 2017.

Predstavljanje murala Solidarnost – Internacionalnim brigadama

Solidarnost – Internacionalnim brigadama

 
Petak 2. jun od 18h
Novi Beograd, Studentski grad, ulaz iz Tošinog bunara.


 
Sa zadovoljstvom vas pozivamo u petak 2. juna od 18h na predstavljanje murala Solidarnost – Internacionalnim brigadama udruženja KURS u Studentskom gradu, na zgradi restorana (ulaz iz Tošinog bunara).
Udruženje KURS i udruženje Španski borci 1936-1939 su tokom 2106. godine pokrenuli zajedničku inicijativu za oslikavanje murala kojim bi se obeležila osamdeseta godišnjica osnivanja Internacionalinh brigada i odala posačast borcima koji su pružili otpor tada rastućem fašizmu.
Španski rat koji je po mnogo čemo osoben, izrazito karakterišu dve činjenice: prva, Španski rat bio je prolog, uvod u Drugi svetski rat, jer su se u Španiji tada, po prvi put, direktno sukobili međunarodni (i nacionalni španski) fašizam i snage koje će u otporu planetarnom projektu fašističke dominacije, uz svu ideološku i drugu (međusobnu) raznolikost, i delom, zbog nje same, poneti ime snaga antifašizma i/li demokratije; i druga, u odbrani Španske republike učestvovalo je 35-40.000 interbrigadista-dobrovoljaca slobode iz više od pedeset zemalja iz svih delova sveta. U tom, istorijski jedinstvenom, pokretu međunarodne solidarnosti našlo se preko 1750 dobrovoljaca iz tadašnje Jugoslavije.
Mural je podržan sredstvima iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja na konkursu za finasiranje umetničkih dela iz oblasti vizuelnih umetnosti za 2016. godinu. Oslikavanje planirano za oktobar 2016. godine, ali realizacija je odložena usled velike birokratske procedure za dobijanje svih dozvola. Kako su sve dozovle obezbeđene tek u decembru 2016. oslikavanje je moralo da se odloži za povoljnije vremenske uslove.

Нема коментара:

Постави коментар