13. 9. 2017.

Kvir kurs kreativnog pisanja od oktobra u Oktobru



Kvir kurs kreativnog pisanja, nastao iz potrebe da se inicira, motiviše i ohrabri stvaralački kvir identitet kroz pisanu formu, biće održan u oktobru i novembru u Beogradu pod vođstvom Biljane Kosmogine i Dušana Maljkovića, afirmisanih “doktora kvirologije”. Kurs podstiče populaciju svih uzrasta i seksualnih/političkih/verskih orijentacija da se prepuste literarnoj avanturi koja do sada nije viđena na ovim prostorima.
Cilj kursa je  podizanje vidljivosti kvir literature u Srbiji i objavljivanje nastalih priča u književnim časopisima i na internetu.
Vreme trajanja kursa je oktobar i novembar 2017. Planirano je devet susreta tokom dva meseca, jednom nedeljno - vikendom. Svaka radionica traje između dva i tri sata.
Poziv za polaznike je otvoren celog septembra.
Gde? Zadruga Oktobar, Strahinjića Bana 33 – Beograd.
Šta se dešava? Prema utvrđenom programu, prisutna je interaktivna direktna komunikacija polaznika i voditelja, kao i razmena elektronskim putem između susreta. Kroz pisanje kraćih i dužih formi (aforizmi, pesme, kratke priče i pripovetke), fokus je na razradi priče (likovi, radnja, dijalog, unutrašnji monolog, pisanje iz raznovrsnih lica i identiteta), poenti, čitanju tekstova naglas i diskutovanju o svom i tuđem radu. Biće analizirani i reprezentativni delovi radova značajnih spisateljica i pisaca, razgovarano  o raznovrsnim književnim strategijama i “skrajnutim” žanrovima kao što su erotika, naučna fantastika itd.
Broj polaznika: Do deset osoba.
Cena: 6.000 dinara (mogućnost plaćanja u dve rate)

Biografije voditelja kursa:

Biljana Kosmogina je multimedijalna umetnica i aktivistkinja iz Beograda koja se bavi književnošću, performansom, fotografijom i novinarstvom. Nastupa samostalno ili grupno na feminističkim, književnim i kvir festivalima. Piše za književne časopise i internet portale širom regiona, dobitnica je tri književne nagrade, od kojih je prva na konkursu za najbolju kvir priču u organizaciji Queer Zagreb. Zastupljena je u tri antologije srpske proze prevedene na italijanski, nemački i albanski. Samostalnu zbirku priča F-book objavila je 2008. Priča Orgonizacija uvršćena je u SF antologijuRegia Fantastica 2014. Njena kvir poezija prevedena je na albanski jezik  i objavljena u časopisu Lirinđa 2015. PričaSamoostvarenje ušla je u regionalnu zbirku Queer priče u izdanju Queer Montenegro 2016. Kosmoginin rad je zasnovan na borbi za ženska i manjinska prava, propitivanju rodnih i seksualnih identiteta, te nemilosrdnoj kritici političkog sistema i patrijarhalnih odnosa u društvu.  

Dušan Maljković je filozof, publicista i prevodilac. Objavio i mnogobrojne teorijske i književne radove u zemlji i inostranstvu. Uređivao je prvu knjiženu homoerotsku ediciju Kontrabunt u izdavačkoj kući Rende, međunarodno nagrađivanu emisiju na Radiju Beograd 202 Gayming i prvi domaći ne-strejt sajt Gay-Serbia.com. Autor je i saradnik mnogobrojnih umetničkih projekata i projekata u domenu ljudskih prava. Povremeni je saradnik sajta b92.net, Trećeg programa Radio Beograda i časopisa NIN. Objavio je više kratkih priča u književnim časopisima (ProFeminaAlbum) i zbornicima (Write QueerImam nešto da ti kažem). Urednik-saradnik u izdavačkoj kući Karpos i član saveta časopisaNovi plamen. Trenutno koordinira seminar kvir studija na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju u Beogadu i uređuje časopis za kvir teoriju i kulturu QT. Član je Udruženja književnih prevodilaca Srbije sa statusom samostalnog radnika u kulturi.

Нема коментара:

Постави коментар